włoskiej, polskiej oraz francuskiej, dlatego bardzo dobrze posiadać je w każdej sytuacji pod ręką. Można wykorzystać je także jako element dekoracyjny, który perfekcyjnie sprawdzi się na kuchennych blatach i parapetach. Obecność zieleni doskonale wkomponuje się we wnętrze i spowoduje, że stanie się ono przytulniejsze, a aromat roślin będzie zachęcał nas do przygotowywania nowych dań. Jednak, zioła w doniczkach to przede wszystkim wygoda. Dzięki nim podczas gotowania nie powinno się myśleć o ciągłych wycieczkach do sklepu, a do tego wzbogacają one smak naszych potraw całkiem dobrze niż zioła suszone. Świeże zioła wykorzystać mo� �na również jako ozdoba talerza, co w połączeniu z aromatycznym smakiem podanych na nich dań pozwoli zaskoczyć naszych gości. Zioła w doniczkach, których najwięcej możemy odnaleźć w polskich domach to: bazylia, pietruszka, koperek, mięta, oregano i tymianek. Bardzo często możemy kupić je w supermarketach, mimo to warto skorzystać z innych źródeł, gdyż takie zioła zazwyczaj szybciej usychają. Ze stuprocentową pewnością znajdziemy je w sklepach ogrodniczych albo u producenta zajmującego się bezpośrednio produkcją świeżych ziół. Można także wyhodować je we własnym zakresie, jednakże wymaga to na prawdę dużo pracy oraz czasu. Ażeby cieszyć się nimi jak najdłużej, powinno się również odpowiednio o nie zadbać. Potrzebują one ogromnej ilości światła słonecznego, systematycznego podlewania, stosownej gleby a także doniczek z otworami, które zapewnią odpływ nadmiaru wody.
Sprawdź tutaj: kolendra.