Zamrażanie szokowe działa tożsamo. Metoda zamrażania sprawia, że ewentualne uszkodzenia nie mają miejsca, bo produkt zamrożony w ten sposób nie zdąży się zepsuć. W sytuacji wielu innych metod mrożenia do zepsucia się może dojść szybko, a tutaj w ogóle nie ma takiej obawy. Szoko we metody chłodzenia i mrożenia są wyjątkowo efektywne i wybierane już bardzo często, z całą pewnością częściej niż inne metody. To z kolei przywodzi na myśl, że są to sposoby skuteczniejsze. W większości fachowych chłodni i mroźni stosuje się wyłącznie takie metody, bo one umożliwiają znaczną oszczędność czasu, co w innych przypadkach byłoby zwyczajnie niemożliwe. Dzisiaj widzimy idealnie, że każdy, kto zajmuje się prowadzeniem chłodni czy mroźni będzie jednocześnie zainteresowany tym, by zwiększyć wydajność swojego działania i równocześnie zaoszczędzić pieniądze, o ile jest to wyłącznie możliwe. Metodą szokową można mrozić i chłodzić różnorodne produkty, nawet te wyjątkowo czułe i szybko psujące się.
Więcej informacji: schładzanie szokowe.