O ile projekt sklepu spożywczego nie będzie realizował przepisów, nie będzie zgody na jego otwarcie. By otworzyć sklep spożywczy musi on pozyskać potwierdzenie sanepidu i spełnić wymogi ustalone w przepisach przeciwpożarowych. Każdy lokal musi spełniać oczekiwania techniczne i higieniczno-sanitarne. W innym razie nie może być otwarty. Te oczekiwania zaś muszą być ujęte w samym projekcie sklepu. Urządzając sklep, warto korzystać z oferty biura projektowego. Dzięki temu można dostać najpierw gotową wizualizację z rozmieszczeniem półek i regałów a potem według rozrysowanego przedtem projektu urządzać sklep. W biurze projektowym można kupić też gotowe projekty sklepów i zaadaptować je do własnych potrzeb. Jeśli lokal ma podobne wymiary to tego, który zaprezentowany jest w projekcie, można dokonać niewielkich przekształceń i urządzić sklep zgodnie z gotowym projektem. W sklepie, w którym towar jest łatwo dostępny dla klientów, będą oni chętniej robić zakupy. Ludzie oczekują tego, że robienie zakupów będzie dla nich wygodne, przyjemne. Dzięki dobrej organizacji sklepu już na etapie projektu można sprawić, że sklep stanie się miejscem bardzo chętnie odwiedzanym przez klientów.
Zobacz: projekty sklepów kraków.