W projekcie uwzględnione będą wszystkie wymogi sanitarne, bez spełnienia których sklep nie będzie mógł być otwarty. Profesjonalny projekt sklepu spożywczego będzie zawierał takie informacje jak sposób rozmieszczenia regałów, lad chłodniczych, czy lodówek. W dodatku w projekcie będą też informacje na temat tego, w jaki sposób wyposażyć zaplecze sklepu lub magazyn, w którym będą znajdować się towary przed rozmieszczeniem ich na półkach. Dzięki fachowemu projektowi można urządzić sklep nie tylko i wyłącznie w zgodzie z prawem, niemniej jednak też w pomysłowy sposób. Jeżeli w sklepie znajduje się sporo towaru, trzeba zadbać, by był bardzo dobrze wyeksponowany na półkach i dostępny dla klientów. To szczególnie skomplikowane w sklepach spożywczych, gdzie asortyment jest dość złożony. Projekt sklepu odzieżowego znacznie łatwiej jest wytworzyć a potem zrealizować. Po pierwsze dlatego, że nie musi spełniać aż tylu wymagań formalnych. Po drugie zaś dlatego, że znajduje się w nim znacznie mniej rzeczy, zatem łatwiej rozplanować układ półek, wieszaków i manekinów. W projekcie sklepu należy uwzględnić kilka czynników. Najbardziej istotnym z nich jest powierzchnia do zagospodarowania, ale nie mniej ważny jest układ pomieszczenia, rozkład drzwi i schodów.
Zobacz także: projekt sklepu łódź.